Spre deosebire de alte congrese recente, unde majoritatea deciziilor majore au fost luate din timp, întâlnirea din 16 octombrie este plină de incertitudine. O economie asediată a creat o discordie vizibilă în cadrul conducerii partidului și în cadrul societății civile. În special, o facțiune de partid influentă promovează un plan de redresare economică ale cărui priorități contrastează puternic cu strategia guvernului președintelui Xi Jinping. În ciuda eforturilor sale, guvernul Xi nu a reușit să-i câștige pe acești critici sau să controleze pe deplin tulburările sociale, înaintea congresului. Deși probabil că Xi va câștiga, este important evenimentul este important de urmărit pentru revizuirile strategiei economice pe termen scurt a Chinei și indicii de instabilitate a regimului.

O adevărată opoziție

Desfășurat la fiecare cinci ani, la Beijing, Congresul Național este locul în care elitele de partid aleg membri ai organului politic de vârf al Chinei, Comitetul Central, care apoi aprobă garnitura de membri ai celui mai puternic organ decizional al partidului, Biroul Politic, format din 25 de membri, și al său Comitet Permanent, format din șapte membri. Cu alte cuvinte, este locul în care China își alege conducerea și strategia pentru următoarea jumătate de deceniu. Comitetul permanent prezidează toate sesiunile congresului și stabilește ordinea de zi, traseul legislației și nominalizările pentru funcții. Orice strategie majoră sau inițiativă guvernamentală trece prin comitet. Cea mai importantă alegere este însă legată de cine ar trebui să fie președinte – persoana cu cea mai mare influență asupra Comitetului permanent și a altor organisme puternice.

Pe hârtie, China are un sistem multipartid de cooperare și consultare, ceea ce înseamnă că a existat întotdeauna o „opoziție” în cadrul politic al țării. În practică, această opoziție a fost în primul rând simbolică. Partidele democratice minore operează sub ochiul atent al Partidului Comunist Chinez (PCC) și au influență numai asupra problemelor sociale și de mediu nesemnificative. Congresul de anul acesta este diferit. Cea mai puternică opoziție vine din interiorul guvernului însuși, din Biroul Politic, iar punctul său de dezacord se referă la planul de redresare economică al țării, nu la o banală problemă periferică.

 

http://stiri.tvr.ro/xi-jinping-pe-nisipuri-mi-catoare-cum-se-sapa-tran-eele-i-se-negociaza-prieteniile-inainte-de-congresul-pcc_914455.html

Lasă un răspuns